Obecně o háčkování, přízích a druzích háčků

Háčkování se spolu s pletením stalo hitem posledních let. Mnoho mladých lidí se učí této prastaré technice, aby si mohli sami vytvořit vlastnoruční kousek oděvu nebo originální módní doplněk. Sdružují se na různých fórech i facebookových skupinách, aby si spolu se starší generací sdílely rady, nápady i návody.

Proč také ne? Tato technika není nijak zvlášť náročná ani na materiál ani na další příslušenství. Všechno, co potřebujete je čas, dobrý návod, háček a přízi vhodnou na budoucí výrobek.

Kouzlo spočívá v tvoření smyček pomocí háčku. V závislosti na síle příze a háčku pak vytváříme pleteninu hustoty a vzhledu krajky až po hutné pleteniny.

Háčkovat lze v řadách tak, že pleteninu vždy na konci řady otočíme a pokračujeme zpět, nebo do nekonečného kruhu.

Při klasickém háčkování máme na háčku vždy pouze jedno oko, se kterým pracujeme. Proto je tato technika vhodná i pro začátečníky nebo děti. Odpadá složité počítání ok i riziko ztráty ok při vytváření řady. Existuje i varianta tzv. Tuniského háčkování, kde se pracuje s dlouhými háčky, nebo háčky, které mají na konci lanko. Na tomto lanku držíme, podobně jako na jehlici při pletení, větší počet ok.

Druhy přízí

Příze se vyrábí z mnohých materiálů, podle určení finálního výrobku.

Vybírat můžeme z těchto materiálů

100% akryl

100% mikroakryl

100% polyester

100% bavlna

100% mercerizovaná bavlna

100% hedvábí

100% bambus

100% mohér

100% polyamid

100% vlna

Směs akrylu s jinými vlákny

Směs mikroakrylu s jinými vlákny

Směs bavlny s jinými vlákny

Směs bambusové příze s jiným vláknem

Elastické příze

Směs hedvábí s jiným vláknem

Směs lněné příze s jiným vláknem

Směs mohéru s jiným vláknem

Směs polyamidu s jiným vláknem

Směs polyesteru s jiným vláknem

Příze s lesklým vláknem

Směs vlny s jiným vláknem

Vhodnost jednotlivých druhů přízí na jednotlivé výrobky je především otázkou preferencí. Jednotlivé materiály mají různé vlastnosti, co se týče hřejivosti, hebkosti nebo prodyšnosti. Na jednotlivých etiketách přízí je většinou vždy uvedena doporučená velikost háčku, mnohdy i orientační spotřeba a její určení.

Háčky

Háčky jsou k dostání v širokém spektru tlouštky, přičemž jsou značeny čísly znamenající většinou počet milimetrů průměru. Existují háčky určené na háčkování ozdobných deček a krajek, tam platí pravidlo – čím vyšší číslo, tím menší průměr háčku.

Číslování háčků

Značení háčků s bílou ručkou na tvoření deček a záclonek

číslo mm
000 3
00 2,5
0
1 2
1,5 1,75
2,5 1,5
3 1,25
4 1
5 1
5,5 0,75
6 0,75
6,5 0,6
7 0,6

 

 

Značení oboustranných háčků Rose

číslo průměr
2 2,15mm
3 2,2mm
4 2,6mm
5 3,2mm
6 3,6mm
7 3,9mm
8 4mm

Značení háčků se v průběhu času mění, proto je vždy lepší se před samotným nákupem i poradit s prodávajícím.

Háčky je možné pořídit v různém provedení, od celokovových, po celoplastové. V poslední době jsou oblíbené ergonomické háčky se širokou ručkou i pro menší průměry háčku nebo háčky částečně ohebné s plastovou rukojetí a kovovým háčkem.