Jak se háček drží

Existují dva druhy držení háčku, a to, jako tužku a jako nůž. Je pouze na preferencích každého, jaký způsob si osvojí, a jak se mu bude pracovat lépe. Obecně je držení „jako nůž“ rychlejší a nezpůsobuje tolik bolesti ruky i při několikahodinové práci. Háčkovat lze pravou i levou rukou.

Základní značky

PO – pevné oko
ŘO – řetízkové oko
KS – krátký sloupek
PDS – polodlouhý sloupek
DLSL nebo DS – dlouhý sloupek
A – sháčkovat
V – rozháčkovat

Základní řetízek
Na obrázku lze vidět nahození základního oka.

Dále začneme tvořit řetízek.

Pevné oko

Vpíchneme do následujícího sloupku, nabereme vodící nit a protáhneme.

Krátký sloupek

Vpíchneme do následujícího sloupku, nabereme vodící nit, znovu nabereme a protáhneme první i druhou smyčkou na háčku naráz.

Dlouhý sloupek
Nahodíme volné oko z vodící nitě jako je na prvním obrázku. Dále vpíchneme do následujícího sloupku v řadě, nabereme vodící nit a protáhneme. Znovu nabereme volnou vodící nit a protáhneme nejdříve dvěma smyčkami na háčku, znovu nabereme vodící nit a protáhneme zbylými dvěma smyčkami na háčku.

Dvakrát a vícekrát nahozený dlouhý sloupek
Háčkujeme stejně, jako dlouhý sloupek, jen měníme počet prvotně nahozených volných ok na háčku a počet protažení.

Polodlouhý sloupek
Jednou volně nahodíme vodící nit a dále pokračujeme, jako u krátkého sloupku. Všechny smyčky na háčku, vč. volného nahození, provlečeme naráz.

Rozháčkování
Háčkujeme do jednoho sloupku předchozí řady místo jednoho, hned dva (tři a více) sloupků. Při přidávání na konci řady lze pokračovat řetízkem a po otočení do něj uháčkovat přidaný počet sloupků. Na pletenině vznikne zub.

Sháčkování
Dva nebo více sloupků společně sháčkujeme v jeden. Na konci řady lze vynechat určitý počet sloupků a při otočení opět vznikne zub.

Na začátku řady vždy první sloupek nahrazujeme příslušným počtem řetízkových ok takto: ks nahradí 1-2řo, dlsl nahradí 3řo, pds nahradí 2řo. Současně se ukazuje jako výhodnější posílit první oka v případě ks a pds jestě uháčkováním nejen jednoho až dvou řo, ale i vytvořením samostatného příslušného sloupku do toho samého místa. Po otočení na konci řady se tak vyhneme nechtěnému opomíjení posledního sloupku a tím zužování pleteniny.