Pletení je v poměru k háčkování technika složitější. Pracuje se v ní současně se dvěma jehlicemi a vodící přízí. Pletenina vzniká smyčkováním a současně také přemísťováním nadpletených ok z levé jehlice na pravou, což napovídá, že máme v jednu chvíli na jedné nebo obou jehlicích větší počet ok naráz. Plete se obvykle v řadách, a pleteninu na konci řady otáčíme. Rozlišujeme tak líc a rub pleteniny. Lze také plést do nekonečného kruhu.

Technikami pletení vzniká oproti háčkování výrazný rozdíl mezi vzorem v lícové a rubové řadě.

Jehlice

Jehlice je možné zakoupit v mnoha velikostech. Označení číslem zpravidla znamená průměr jehlice v milimetrech. Existuje i několik druhů jehlic. Pro začátek postačí vlastnit jehlice rovné (plastové, kovové nebo dřevěné dle příze a preferencí), převěšovací nebo pomocnou jehlici, případně jehlici kruhovou.

Klasické jehlice jsou na jedné straně do mírné špičky a na druhém ukončené kuličkou nebo zarážkou.
Oboustranné jehlice jsou na obou stranách špičaté.

Ponožkové jehlice jsou kratší a prodávají se po pěti stejných kusech. Jsou na obou stranách špičaté.

Pomocné jehlice jsou buď rovné, nebo různě prohnuté. Používají se při vyplétání složitějších a copánkových vzorů nebo pro pletení do kruhu.

Kruhové jehlice mají kratší rukojeť a jsou na obou koncích spojené lankem o menším průměru, než jsou jehlice samotné. Lze na nich plést v řadách nebo do nekonečného kruhu.
Převěšovací uzavíratelná jehlice vypadá jako veliký spínací špendlík. Slouží i odložení určitého počtu ok před dalším pletením.

Sílu jehlic volíme na základě síly příze, se kterou budeme pracovat. Můžeme se řídit doporučením na etiketě příze, ale je potřeba brát v potaz i vlastní techniku, protože hodně záleží na způsobu, jakým utahujeme.

Nahazování první řady ok
Při nahazování první řady ok je třeba odvinout delší kus příze, neboť se při nahazování spotřebovávají obě strany. Nahazovat je lepší na dvě jehlice naráz – držíme je srovnány v pravé ruce, jakoby byla jen jedna. Postupujeme dle obrázku.

Pleteni_nahozeni Pleteni_nahozeni2

Snažíme se všechny oka stahovat přibližně stejně, neutahujeme příliš. Počet ok, který budeme potřebovat, určíme podle zkušebního vzorku např. 20 ok a 20 řad. Před pletením první řady vyjmeme ze základní řady ok jednu jehlici. Druhou ponecháme.

Hladce
Pravou jehlici vpíchneme zepředu do prvního oka na levé jehlici. Příze je vedena za pleteninou. Na vpíchnutou jehlici nabereme vlákno a protáhneme ho skrz oko ven. Ponecháme jej na pravé jehlici a současně stáhneme původní oko z jehlice levé. Tímto nám vznikne první oko první řady. Postup opakujeme do konce řady, kde pleteninu otočíme.

hladce

Obrace
Příze je vedena před pleteninou. Pravou jehlicí vpíchneme dle obrázku do prvního oka, tentokrát zezadu. Nabrané pracovní vlákno protáhneme skrz oko směrem zpět a ponecháme jej na pravé jehlici, přičemž původní oko stáhneme z jehlice levé. Opakujeme až do konce řady, kde pleteninu otočíme.

Obrace

Splétání ok
Pravou jehlicí propíchneme hned dvě následující oka a spleteme je hladce nebo obrace (podle vzoru), jako by šlo o oko jediné.

Rozplétání ok
Rozplétáme hladce nebo obrace tak, že upleteme jedno oko za přední nitku (v případě hladce), za zadní nitku (v případě obrace), ale oko nestáhneme z levé jehlice, nýbrž ho znovu upleteme za zadní nitku (v případě hladce) nebo za přední nitku (v případě obrace). Z jednoho oka nám tedy vzniknout dvě.

V kombinaci ok pletených v průběhu řady hladce či obrace lze vytvořit mnoho vzorů. Stejně tak v kombinaci pletení hladce a obrace z rubu a líce různě.