Základem je najít si padnoucí střih. Tento je od Fazonetky na obyčejné dětské rovné tepláky. Střih není sám o sobě nijak zvláštní nebo zdobený, tepláčky padnou pěkně na boky a v oblasti nohavic jsou spíše volnější siluety. Účelem úpravy bylo vytvořit efektní a líbivější vzhled.

Na prvním obrázku je vidět střih předního a zadního dílu tepláků před úpravou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celé tepláky jsou šité z pružné teplákoviny doplněné nápletem do pasu, nohavic a vchodu kapes.

Do předního dílu jsem se rozhodla vložit kolena se vzorem, zatímco zbytek tepláčků, kromě kapes bude jednobarevný. Náplety jsem zvolila v barvě prostřihů.

Abychom umístili  prostřih kolena do správné výšky na nohavici, najdeme si na střihovém plánu kolenní značku pro patřičnou velikost kalhot, a tuto vykopírujeme spolu se střihem.

Následně střih můžeme v linii kolenní značky ohnout napůl, aby se nám dále lépe skládal. Cca 4- 5 cm nad a pod touto značkou u vnitřního švu nohavice střih na šikmo ohneme a znovu rozložíme. Vnější strana prostřihu bude delší.

Pokud jste s tvarem vzniklého čtyřúhelníku spokojeni, můžete střih v ohybech rozstříhnout (ne v tom středovém u kolenních značek 🙂 ). Pokud ne, jednoduše ohněte znovu, rozložte a zkontrolujte.

Na obrázku jsem střih neskládala v oblasti kolenních značek, tu jsem si jen naznačila. Sklad, který tam vidíte vznikl při skladování střihu.

Rozstřižený přední díl se tedy skládá z vrchního předního dílu s výkrojem na kapsu a předním sedem (pozor nesplést si při našívání okraje kapes :D, ten delší a méně vykrojený oblouk je přední sed, nikoliv kapsa), vystřižené partie kolena, tak, jak jsme si střih poohýbali a spodního předního dílu nohavice.

Zadní díl ponecháme vcelku. Je možné v něm vystřihnout sedlo, které potom šijeme ze stejné látky jako kolena a vnitřní kapsy. Jak na to, se dozvíte v článku – Jak vystřihnout na zadním díle kalhot sedlo bez nákresu ve střihu.

Následně tedy přiložíme střih na látku, pečlivě našpendlíme a vystřihneme. Střih klademe na látku vždy po délce (pokud se nemůžeme orientovat okraji látky, orientujeme se osnovou na rubu látky, která musí ležet u teplákovin a úpletů vodorovně). Nikdy neklademe díly na látku proti osnově, protože by nám potom nepružila tím správným směrem a do oblečení bychom se také nemuseli nasoukat.

Nezapomeneme přidat přídavky po VŠECH! stranách přestřiženého dílu. Já si přidávám cca 0,7cm, přičemž 0,5cm mi vezme šev na overlocku a cca 0,2 cm odřežu při sešívání. Pracujete-li jen na rovnostehu, přidejte si přídavky, jak jste zvyklí, podle toho, kolik od kraje odšijete. Ze stejné látky, jako máme kolena, vystřihneme i kapsy.

Obecně výkroj kapes stříhám vždycky hlubší než je na střihovém plánu zakreslen, protože na něj pak našívám do kraje náplet a taky chci, aby byla spodní látka kapsy pěkně vidět a vchod do kapsy byl příjemně prostorný.

Současně tedy rozšířím a prohloubím při stříhání i kapsový díl, aby nebyla kapsa ve finále příliš mělká.

Zadní díl vystřihneme pouze s přídavky po obvodu. Na délku kalhot přidávám vždy víc a to na předním i zadním díle, aspoň dětem déle vydrží.

Připravíme si i náplety. (Na fotografii jsou kompatibilní barvy k tepláčkům se slony. Jinak jsem použila tmavě šedé, aby pasovaly k barvě kolen a kapes.)

Délka a výška nápletu do pasu a na nohavice bývá součástí střihového plánu, náplet na kapsy je v podstatě proužek o šířce 4,5 cm plus z každé strany 0,7 cm přídavek na odšití v délce podle oka (delší je lepší, než kratší 🙂 ).

Nejdřív vypracujeme a zkompletujeme přední díl. Nápletový proužek přehneme napůl a našpendlíme zlehka z lícové strany okolo kapsy. Při našívání ho budeme přiměřeně, ne málo, spíš víc natahovat, aby se vchod do kapsy při užívání nevyplandal a hezky držel tvar. Pokud všíváme logo (cedulku), můžete jej vložit sem do švu pod kapsu nebo do švu při sešívání kolen.

Na fotce je můj vůbec první pokus o našití cedulky… no, ještě to chce trochu vychytat :D. Kulaté okraje jsou zrádné. Mimojiné je lepší si cedulku nejdřív připevnit kousek od okraje obyčejným rovným stehem, a pak až přešít na overlocku spolu s nápletovým proužkem.

Po rozložení šev rozešijeme těsně okolo kapsového otvoru třírovným pružným stehem.

Nyní sešijeme středovou část předního dílu, tedy koleno, k hornímu přednímu dílu. Díly si našpendlíme, rozložením zkontrolujeme, že jsme ho vložili správně a pak  teprve přešijeme.

Následně stejným způsobem našpendlíme, zkontrolujeme a sešijeme i spodní část nohavice s kolenem.

Díl máme v celku. Případné drobné nerovnosti zastřihneme.

Stejným způsobem zkompletujeme i druhou přední nohavici. Při kontrole pozorujeme, zda nám sedí kolena ve stejné výšce od sedu a zda jsou celkově stejně vysoké.

Zkontrolujeme i délku obou předních částí nohavic.

Nyní vložíme do otvoru kapsu a našpendlíme si ji tak, aby nám seděly vrchní a boční kraj. Tyto kraje pak jednoduchým rovným stehem o délce 4,5mm prošijeme.

Dále si špendlíky naznačíme dráhu vnitřního okraje kapsy z lícové strany a prošijeme z lícu třírovným pružným nebo ozdobným stehem.

Je důležité, aby byla kapsa po celé délce vnitřního okraje prošitá.

Na obrázku je kapsa ještě neprošitá, ale je dobře vidět, jak je zachycená na horním a bočním kraji nohavice.

Z lícu prošitá kapsa je vidět na dalším obrázku. Stejně vypracujeme kapsu i na druhé přední nohavici a všechny švy okolo kolen ještě ozdobně, nebo aspoň třírovným pružným stehem rozešijeme.

Nyní máme už přední díly v celku. Sešijeme je tedy v sedu a současně sešijeme i sedy zadního dílu. A všechny švy rozešijeme i z lícu třírovným pružným stehem.

Celé dílo nyní zkompletujeme. Sesadíme si vnitřní strany podél rozkroku. Dbáme na to, aby nám na sebe pěkně sedly švy předního a zadního sedu, následně sešijeme a rozešijeme šev po celém vniřním obvodu z lícu třírovným pružným stehem.

Dále si sesadíme boční strany obou dílů, sešpendlíme a sešijeme. Při sešívání můžeme mírně napnout přečnívající část nápletu lemujícího kapsu.

 

 

 

 

 

 

 

I boční švy si pěkně rozešijeme.

Pak už jenom vsadíme do kruhu sešité a v půli ohnuté náplety. Nezapomeneme na to, že je všíváme z rubové strany a zadní šev umístíme přesně na sedový šev zadního dílu.

Dílko může vypadat i takto 🙂 Dolní část nohavic je možné i nadvakrát zahnout a pouze prošít, ale já mám ráda náplety. Kalhoty tak můžete střihnout i delší a dítěti nepřepadávají přes patu.