Základem je střih na áčkovou sukni. Já jsem použila volně dostupný střih, ale střih si můžete vytvořit i sami. Přední i zadní díl je v podstatě stejný, takže vám stačí jen horní obvod vytvořený z obvodu boků (polovina na jeden díl plus třeba 3 cm, aby se sukně dobře přes boky oblékala) a cca o 5 cm širší dolní obvod a délka sukně. Takto nakreslený lichoběžník vám bude tvořit střih předního i zadního dílu. Pokud chcete mít sukni do širšího áčka, jednoduše přidejte na dolní obvod více centimetrů.

Doporučuji si střih nakreslit 2x. Na jeden si zakreslíte oblouk vedoucí od levého vrchního rohu a končícího asi 1-2 centimetry nad spodním okrajem. Po oblouku odstřihnete. Nyní máte v ruce střih PD a ZD a současně i střihový díl oblouku. Obě části vystřihnete z přeložené látky a připravíte si i horní náplet. Nezapomeňte na přídavky na šití na obou bočních stranách a pasovém kraji PD, ZD i oblouku. Na dolním okraji přídavek nepotřebujete. I náplet stříháte s přídavkem.

Nyní navlníte oblouk. Budete šít velmi krátkým a hustým cikcakem těsně po okraji látky nebo i těsně za ní tak, aby se tvořil pod patkou rolovaný lem a při šití budete látku velmi silně natahovat, jako byste ji ani nechtěli pod patku stroje pustit. Já si pomáhám většinou oběma rukama. Levým ukazováčkem brzdím látku těsně před patkou, zatímco pravou rukou držím zbytek látky a tahám ji směrem zpět. Látka se vám musí opravdu viditelně natahovat. Čím víc natahujete, tím kratší a více vlnek vznikne.

Vzadu za strojem už se tvoří obšitý vlnitý okraj.

Takto vypadá výsledné zvlnění.

Zvlněný oblouk přiložíme zpět na přední i zadní díl tak, aby se při sešití obě delší/kratší strany oblouku setkaly a jen jednoduchým stehem lehce přistehneme, aby se díly lépe sešívaly k sobě a oblouk se přitom nepohnul.

Oba díly položte lícem k sobě, sešpendlete a sešijte na overlocku po obou stranách.

Do volného rohu předního dílu můžete našít aplikaci obrázku vystřiženého z vzorované látky. Každou aplikaci si nezapomeňte podžehlit zažehlovacím vlizelínem, aby se při našívání látka neroztahovala.

Máte-li regulovatelný přítlak patky, můžete jej nyní využít. Aplikaci obšijeme overlockovým stehem, cikcakem nebo jiným vybraným stehem.

Aplikaci po našití zažehlete, případné nerovnosti při šití se vám srovnají.

Nyní našijte horní pasový náplet. Šev nápletu směřujte do středu zadního dílu. Nakonec zvlňte i spodní okraj sukně stejným postupem, jako jste vlnili oblouk.