Ptáte se, jakým vzorkem začít, když jste ještě nikdy žádný šátek neháčkovali? Šátek Granny je to pravé pro vás!

Vzorek je opravdu velmi jednoduchý a naučíte se v něm základní principy háčkování šátku do trojúhelníku.

Diagram vypadá takto:

Značky

MK – značí magický kroužek

Dlsl – dlouhý sloupek

Řo – řetízkové oko

 

Postup

  1. Do magického kroužku uháčkujete 3 dlsl, 3 řo a 3 dlsl. Kroužek stáhneme. Máme hotovou první řadu. Práci si otočíme a háčkujeme z rubu.
  2. Do prvního sloupku uháčkujeme náhradou za 1. dlsl 3 řo (takto nahrazujeme každý první dlouhý sloupek v řadě). Do stejného (stále prvního) sloupku uháčkujeme ještě 2 dlsl. Dále háčkujeme 2 řo a těmito přeskočíme další dva sloupky v řadě a háčkujeme až pod oblouček z řo minulé řady a to takto – 3 dlsl, 3 řo, 3 dlsl. Dalšími dvěma řo přeskočíme dva dlouhé sloupky a do posledního sloupku v řadě uháčkujeme 3 dlouhé sloupky. Práci otočíme a pracujeme zase z líce.
  3. Začínáme do prvního sloupku 3 řo (jako náhrada 1 dlsl) a ještě 2 dlsl do stejného místa. Dvěma řetízkovými oky přeskočíme následující sloupky a háčkujeme opět pod oblouček z řo minulé řady, a to 3 dlsl. Dvěma řetízkovými oky přeskočíme následující sloupky a háčkujeme až pod další oblouček z řo minulé řady, tentokrát 3 dlsl, 3 řo a 3 dlsl. Dvěma řetízkovými oky přeskočíme sloupky a pod další oblouček z řo minulé řady háčkujeme 3 dlsl, ještě dvě řo a do posledního sloupku v řadě háčkujeme hned 3 dlsl naráz. Práci otočíme a háčkujeme z rubu.

Dále už pokračujeme stejně – první a poslední sloupek v řadě obsahuje vždy hned 3 dlsl (první sloupek se háčkuje náhradou – třemi řo). Mezírky tvoříme dvěma řo, jen ve středu šátku je mezírka tvořená třemi řo, protože se tam musí vejít více sloupků.

Háčkujeme do požadované velikosti. Na konci přízi ukončíme smyčkou a háčkem ji ukryjeme do pleteniny.